top of page

DE ANSATTE

Av Olga Ravn

Konsept og dramatisering av Idun Vik og Miriam Prestøy Lie

Oversettelse: Elin Grinaker  

Regi: Miriam Prestøy Lie

Scenografi/kostyme: Thale Kvam Ohlsen

Musikk: Selma Stang

Lysdesign: Randiane Sandboe

Skuespillere: Kamilla Grønli Hartvig, Stig Amdam, Idun Vik,

Sissel Ingri Tank-Nielsen, Linda Gathu og Jon Ketil Johnsen

Dramaturg: Annika Silkeberg

 

Den Nationale Scene, Lille Scene

Urpremiere 28. mai 2022

700x990-DeAnsatte-ny.jpg

Sanselig sci-fi fra fremtidens arbeidsliv

De ansatte utspiller seg hundre år frem i tid på et romskip med både menneskelige og menneskelignende ansatte; De som er født, og de som er skapt. Når en rekke gjenstander fra planeten Nyoppdagelsen tas ombord på skipet begynner forandringer å skje. De ansatte avviker fra gitte prosedyrer og programmer; de drømmer, blir følelsesmessige, og utfordrer hierarkiene på skipet. Menneskene tynges mer og mer av savnet etter jorda, mens de menneskelignende utvikler nye evner og egenskaper. 

 

Etter hvert ser man en arbeidsplass og et samfunn som går fra lydighet til opprør. I møte med en verden til forveksling lik vår egen utspiller det seg et slag om hva det betyr å være menneske, og hva det betyr å være i live.

 

Forfatter Olga Ravn er et stjerneskudd fra en ny generasjon forfattere i Danmark, og gjør for tiden suksess både på teaterscener og i litterære kretser i inn- og utland. De ansatte har unisont blitt hyllet av kritikerstanden for sitt sensoriske, særegne språk, og ble våren 2021 shortlisted til den prestisjetunge litteraturprisen The Booker Prize. 

 

Regissør Miriam Prestøy Lie har de siste årene markert seg gjennom en rekke kritikerroste oppsetninger og prisnominasjoner. De ansatte er den første forestillingen hun gjør for DNS. Med seg har hun et kunstnerisk team beståande av komponist Selma Stang, scenograf Thale Kvam Olsen og lysdesigner Randiane Sandboe, som vil skape en storslått totalopplevelse i intimformat. Prosjektet springer ut fra satsingen Cornerstone, og dramatiseringen skjer i samarbeid med Idun Vik.

Trailer

Omtale

… Framifrå samtidskritikk i science fiction-form. 

… I sum er det ei skremmande framskriving av notida Ravn har levert, der produktivitet er viktigare enn alt anna, i alle høve trivsel og menneskeleg fellesskap, og der tilhøvet mellom maskin og menneske i beste fall blir uklart. Og endå verre: Det er inga fjern framtid ho skildrar. 

…  ei stram framsyning, og dei medverkande gjer sine saker tilfredsstillande. 

– Jan Landro, Dag og Tid

… Som tilskuer blir man brutalt stilt til veggs. Det tas for gitt at vi som ser på også er de som er ansvarlige for det som vises på scenen, om det så er absurditeten i de menneskelige og ikke-menneskelige hierarkiene på skipet, eller sorgen over naturtapet vi aner som et mulig bakteppe for reisen ut i rommet. 

…Men det som virkelig imponerer, er instruksjonen og skuespillet. I særdeleshet gjelder det stemmebruken, hvor man med små nyanser lykkes i å vise frem det både komiske og meningsløse i en instrumentalisert og teknisk språkføring.

…Jeg leser inn i det en genuin fortvilelse over hva vi mennesker har gjort oss til, og det er også denne følelsen som sitter igjen i meg og som vokser seg større i timene etter endt forestilling.

…Det er ikke opplagt hvordan Ravns tekst bør bearbeides til scenen, men oppsetningen klarer å være tro mot den opprinnelige romanen, samtidig som den har sin helt egne og selvstendige tolkning av den. Enkelte aspekter ved teksten forsterkes til og med av det fysiske møtet i scenerommet, ikke minst de stadige henvendelsene til leseren eller seeren, som blir mer og mer påtrengende jo lenger ut i stykket man kommer og jo mer tilspisset situasjonen blir.

– Sandra Lillebø, Klassekampen 

 

… Smart tenkt og smart løst.

… Fascinerende og fornøyelig. 

… Universet er gjennomført og helhetlig. 

… Hele ensemblet gjør en god innsats, og det er en gjennomført ro og sindighet i spillet som gir plass til Ravns tekst. (…) Vik har en forstyrrende utstråling som den bekymrede karakteren som er forknytt til det gamle livet og de tidligere minnene. 

… «DE ANSATTE» settes opp i samarbeid med Idun Vik, som i tillegg til å være dramaturg på DNS, også står bak vitale Cornerstone, en plattform for ny scenetekst. På Cornerstone har de tidligere hatt en scenisk lesning av nett- opp «De ansatte», og at det er gledelig at hennes innsats for ny tekst også kommer Den Nationale Scene til gode. 

 – Charlotte Myrbråten, BT

Forestillingsbilder
Foto: Sebastian Dalseide, DNS

bottom of page