top of page

IDUN VIK

OMTALE

Om Bergen Dramatikkfestival 2022 (kunstnerisk leder)

 

… en spennvidde på programmet som vitner om en festival med ambisjoner som bare har vokst seg større siden debuten i 2020.

… programmeringen ønsker å rette blikket mot spørsmål som brenner i virkeligheten

vi befinner oss i her og nå.

… det (er) liten tvil om at Bergen Dramatikkfestival besitter en risikovilje byens institusjonsteatre har all grunn til å misunne og at festivalen allerede utgjør et av denne teaterhøstens høydepunkt på Vestlandet.

– Judith Dybendal, Scenekunst.no

 

... Ambisiøst, aktivistisk og poetisk

… Det som skiller årets utgave fra den første i 2020, er antallet forestillinger med tilnærmet full iscenesettelse. I år har festivalsjef Idun Vik fått i stand flere samarbeid med institusjonsteatre, slik som Østfold Internasjonale Teater, Den Nationale Scene og Det Vestnorske Teateret (…) Disse produksjonene hadde høy kvalitet, spennende scenografi-løsninger og gode skuespillerprestasjoner. 

...På de fire dagene festivalen varte, ble det gjennomført tretti ulike arrangementer, hvorav tretten var fremføringer av dramatiske tekster. I tillegg utga festivalen en antologi på over 500 sider (Jeg plukker opp en stein og putter den i lomma) hvor samtlige tekster som ble vist på festivalen blir presentert, enten i sin helhet eller i utdrag.

– Anna Watson, Norsk Shakespearetidsskrift

 

Om De ansatte, DNS 2022 (skuespiller og dramatisering med Miriam Prestøy Lie)

 

… Smart tenkt og smart løst.

… Fascinerende og fornøyelig. 

… Universet er gjennomført og helhetlig. 

Vik har en forstyrrende utstråling som den bekymrede karakteren som er forknytt til

det gamle livet og de tidligere minnene. 

… «DE ANSATTE» settes opp i samarbeid med Idun Vik, som i tillegg til å være dramaturg på DNS, også står bak vitale Cornerstone, en plattform for ny scenetekst. På Cornerstone har de tidligere hatt en scenisk lesning av nett- opp «De ansatte», og at det er gle- delig at også hennes innsats for ny tekst kommer Den Nationale Scene til gode. 

 – Charlotte Myrbråten, BT

 

… Som tilskuer blir man brutalt stilt til veggs. Det tas for gitt at vi som ser på også er de som er ansvarlige for det som vises på scenen, om det så er absurditeten i de menneskelige og ikke-menneskelige hierarkiene på skipet, eller sorgen over naturtapet vi aner som et mulig bakteppe for reisen ut i rommet. 

…Men det som virkelig imponerer, er instruksjonen og skuespillet. I særdeleshet gjelder det stemmebruken, hvor man med små nyanser lykkes i å vise frem det både komiske og meningsløse i en instrumentalisert og teknisk språkføring.

…Jeg leser inn i det en genuin fortvilelse over hva vi mennesker har gjort oss til, og det er også denne følelsen som sitter igjen i meg og som vokser seg større i timene etter endt forestilling.

…Det er ikke opplagt hvordan Ravns tekst bør bearbeides til scenen, men oppsetningen klarer å være tro mot den opprinnelige romanen, samtidig som den har sin helt egne og selvstendige tolkning av den. Enkelte aspekter ved teksten forsterkes til og med av det fysiske møtet i scenerommet, ikke minst de stadige henvendelsene til leseren eller seeren, som blir mer og mer påtrengende jo lenger ut i stykket man kommer og jo mer tilspisset situasjonen blir.

– Sandra Lillebø, Klassekampen 

 

… Framifrå samtidskritikk i science fiction-form. 

… I sum er det ei skremmande framskriving av notida Ravn har levert, der produktivitet er viktigare enn alt anna, i alle høve trivsel og menneske- leg fellesskap, og der tilhøvet mellom maskin og menneske i beste fall blir uklart. Og endå verre: Det er inga fjern framtid ho skildrar. 

…  ei stram framsyning, og dei medverkande gjer sine saker tilfredsstillande. 

– Jan Landro, Dag og Tid

 

Om Dette livet eller det neste (dramatisering for Østfold Internasjonale Teater 2022, med Miriam Prestøy Lie)

 

…Vellykket dramatisering av Demian Vitanzas Dette livet eller det neste kommer innunder huden på fremmedkrigerens psykologi. 

- Morgenbladet, Marien Lauvstad

Miriam Prestøy Lie og Idun Vik har bygget opp en solid dramatisk tekst som holder

spenningen på scenen. 

- Cristina Gómez Baggethun, Norsk Shakespearetidsskrift

Lie har dramatisert romanen sammen med Idun Vik, og de har gjort romanen til en effektiv scenetekst der vi nærmest raser gjennom romanens første hundre sider før dramaturgien lander og pauser litt før fortellingen raser av gårde igjen. 

- Scenekunst.no, Rania Broud

 

Det er interessant å reflektere over hvordan «Dette livet eller det neste» navigerer forholdet mellom forståelse og fordømmelse. Det oppleves særlig aktuelt nå, hvor en ny runde med fremmedkrigere gjør seg klare for å kjempe i Ukraina. 

- Klassekampen, Tomine Sandal

 

Om Et dukkehjem  Den Nationale Scene 2021 (skuespiller)

.. Her får skuespillerne vist hva de er gode for. Pål Rønning og Idun Vik i rollene som Uvenn og Venninne overbeviser i sin vaklende tilnærming til hverandre. Replikker som «Jeg vil drukne og drømme og glemme og bare bli til luft, bli en duft som du aldri vil annet enn å ha mer av», fungerer godt når de er lagt i munnen på Vik. 

 – Judith Dybendal, Scenekunst.no 

Om Bergen Dramatikkfestival 2020 (kunstnerisk leder)

.. Bergen Dramatikkfestival er uten tvil noe av det mest spennende som har skjedd i scenekunstfeltet på Vestlandet på lenge.

.. Beundringsverdig spennvidde.

.. Både det bredt sammensatte programmet og mylderet av lokale og nasjonale krefter som var sysselsatt i løpet av festivalen, vitner om en festival det er grunn til å ha store forventninger til i fremtiden.

Scenekunst.no, Judith Dybendal

.. det er et imponerende program som har kommet på plass på festivalen, med urpremierer, norgespremierer, filmvisninger, debatter og foredrag.  Ikke minst er både programkatalogen og antologien veldig forseggjort, og ønsket om å løfte frem dramatikere, både helt ferske og etablerte størrelser som Cecilie Løveid, på en skikkelig måte lyser ut av begge trykksakene. 

– Norsk Shakespearetidsskrift, Charlotte Myrbråten

Bergen Dramatikkfestival iscenesetter de store samtalene vi har med oss selv, den henvender seg til samtiden. Jeg merker at jeg lytter. At jeg forsøker å tenke meg om. 

– Vagant, Kristoffer Krikhus

På ett år har skuespiller Idun Vik rukket å bli mamma for første gang,

planlegge ny festival og starte forlag.

– Portrett i BT, ifm Bergen Dramatikkfestival

Begrunnelser for stipendtildelinger

Idun Vik står bak en rekke samfunnsrelevante og nyskapende initiativ. Hun inngår i kunstnerisk samarbeid med flere aktører i Bergen, og er en inspirator i scenekunstmiljøet. Idun får kulturstipend til å gå i dybden av sine aktuelle prosjekter, med formål om å bygge et personlig, langsiktig kunstprosjekt. Idun er en målrettet scenekunstner, og gjør viktig arbeid for feltet.

Camilla Liby Clausen - Begrunnelse Bergen kommune kulturstipend - tildeling 2017

Idun Vik har på kort tid markert seg i Bergens scenekunstmiljø, både som frilans skuespiller og som kunstnerisk ansvarlig for nye forestillinger. Hun samarbeider med flere av byens scenekunstaktører, og er en stor ressurs for miljøet.

Elin Sander - Begrunnelse Bergen kommune etableringsstipend 2015

Idun Vik er utdanna og har jobba i England, og har flytta tilbake til Bergen her ho både jobbar som skodespelar og med prosjektutvikling. Ho har vore aktiv i scenekunstmiljøet i Bergen dei siste åra, og bidrar til nyskaping og utvikling av feltet – m.a. med prosjektet Lykkeparadigmet som har premiere i BIT teatergarasjen i desse dagar.

Tone Stedal Haugland - Begrunnelse Hordaland fylkeskommune kunstnerstipend tildeling

Anmeldelse av Lykkeparadigmet 2015 (konsept/regi Idun Vik)

Stemningen denne nattehimmelen, Kolstads musikk og intenst skuespill skaper er noe av det mest suggerende jeg har opplevd på både scene og lærret. De første og siste 10-15 minuttene av stykket kan ikke beskrives som noe annet en fantastisk. Det er rent og enkelt samtidig som det fanger noe i meg som publikummer. (… ) en magnetisk start og slutt.. I det hele er Lykkeparadigmet en opplevelse jeg klart vil anbefale til en hver.

Varg Lukas Folkman - STOFF Magasin

Om Hellemyrsfolket på Den Nationale Scene

…Idun Vik som Fie gjer ein strålande innsats..

Bent Kvalvik, Dag & Tid

… Idun Vik som Fie gjør sterkt inntrykk.
Borghild Maaland, VG

Fie (Idun Vik) og Severin (Pål Rønning) er gode bærere av håpet om renselse, og

Vik leverer forestillingens beste sangprestasjoner.

Charlotte Myrbråten, Shakespeare Tidsskrift

"Fies sang" er episk, en fantastisk og frigjørende finale...
.. Idun Vik overrasker med sterk sang og spill som Fie.

Ann Kristin Ødegård, BA

"Idun Vik gjør en flott innsats, sanglig og scenisk, som Fie som til slutt tar et drepende oppgjør med sin mor."

Jan H. Landro, BT

"Fies oppgjør til slutt, setter spor."

Mona Levin, Aftenposten

"At stykket har så mange gode solister er strengt tatt ingen nyhet, men at disse skulle fungere så godt utenfor sceneformatet er en liten overraskelse. Idun Vik (Fie) og Herborg Kråkevik (Petra) fortjener begge honnør for sine prestasjoner."

Petter Lønningen, BT, anmeldelse av Hellemyrsfolket på CD, Songbird AS

Fra produksjoner i London

"...Vik sashayed her way through I'm a Woman with much aplomb. Vik demonstrated a strong, throaty mezzo soprano and talent for humour that definitely showed promise as a future comedy lead in musical theatre."

Paul Vale, The Stage

"...Tremendously powerful performance.. "A Woman Alone" required the performer to go through an extraordinary range of emotion, which was handled by both with sensitivity, grace, and elegance, despite the at times devastating subject matter. Vik's imprisoned housewife was sexy, comical, desperate, introspective, and passionate in an assured performance that required versatility and skill"

Gabriella Apicella, Remotegoat

bottom of page